×

De afgelopen week heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook op Logius heeft dit impact. Lees verder op de pagina Continuïteit dienstverlening Logius

E-factureren: hoe werkt het?

Hoe maak ik een e-factuur voor de Rijksoverheid?

Bent u leverancier van de Rijksoverheid en wilt u e-facturen versturen? Dan kunt u het document “Handreiking Basisfactuur Rijk” gebruiken. Hierin staat hoe en welke gegevens in een basis-e-factuur moeten staan. De basis-e-factuur is een factuurrichtlijn. Alle Rijksdiensten kunnen deze e-factuur verwerken en de factuurrichtlijn is in veel situaties toe te passen. Als u de richtlijnen uit de handreiking volgt, maakt dit de verwerking en betaling van de e-factuur bij de betreffende Rijksdienst makkelijker en sneller.

Naast de handreiking zijn er aanvullende documenten die u helpen bij de technische implementatie van e-factureren. In het zip-bestand Technische implementatie basisfactuur vindt u de berichtspecificatie op basis van de OHNL-standaard en een voorbeeldbestand van de basisfactuur.

Meer documenten vindt u op de pagina Documentatie.

Aan wie kan ik een e-factuur sturen binnen de Rijksoverheid?

Alle organisatieonderdelen van de Rijksoverheid die deel uitmaken van een ministerie kunnen e-facturen ontvangen. Om de e-factuur naar de juiste organisatie binnen de Rijksoverheid te sturen, moet u het Organisatie-identificatienummer (OIN) gebruiken.

Hoe kunnen leveranciers e-facturen sturen aan de Rijksoverheid?

De e-Factuurwijzer (online adviestool) geeft aan op welke manier u als leverancier e-factureren aan de Rijksoverheid kunt sturen. De animatie 'Zo verstuurt u e-facturen aan de Rijksoverheid' op de website van de helpdesk e-factureren legt uit hoe u een e-factuur kunt versturen. Daarnaast worden de verschillende mogelijkheden om te e-factureren hieronder uitgelegd.

U kunt aansluiten op het e-factuurportaal om e-facturen te sturen. U logt dan in bij een webportaal om uw factuur in te voeren en te verzenden. E-factureren via het leveranciersportaal is onder andere geschikt voor leveranciers die:

 • kleine volumes facturen versturen (bijvoorbeeld enkele per maand);
 • geen bezwaar hebben tegen handmatig invoer in een portaal;
 • geen extra kosten willen maken voor het versturen van een e-factuur;
 • niet de (technische) mogelijkheden hebben voor een uitgebreide ICT-infrastructuur.

Kosten

Het gebruik van het e-factuurportaal is gratis.

Wilt u uw facturen niet handmatig invoeren? En heeft een geautomatiseerde ICT-infrastructuur, of de mogelijkheid om die op te zetten? Dan kunt u ook rechtstreeks aansluiten op Digipoort. Hiervoor doorloopt u een aansluitproces op Digipoort.

E-factureren via een directe koppeling met Digipoort is geschikt voor leveranciers die:

 • grote volumes facturen versturen (circa meer dan 50 per week);
 • e-facturatie volledig willen automatiseren;
 • rechtstreeks verbinding met Digipoort willen;
 • een uitgebreide geautomatiseerde ICT-infrastructuur hebben, of de mogelijkheid om die op te zetten.

Simplerinvoicing is een netwerk van leveranciers voor boekhoudsoftware en dienstverleners die afspraken hebben gemaakt over standaardisatie van e-facturen. Zowel voor het sturen van e-facturen tussen bedrijven onderling (business-to-business) als van het bedrijfsleven naar de overheid.

Het Simplerinvoicing-netwerk maakt het mogelijk om eenvoudig e-facturen te sturen tussen alle aangesloten bedrijven en de overheid.

Hoe werkt Simplerinvoicing?

De meeste administratiesoftware die Nederlandse bedrijven gebruiken, is geschikt om via het Simplerinvoicing-netwerk e-facturen te sturen. Het accespoint van de Rijksoverheid converteert uw Simplerinvoicing-factuur automatisch naar een e-factuur in het overheidsformaat. Daarna wordt uw factuur via Digipoort verzonden naar de betreffende Rijksdienst.

U kunt uw factuur aan de Rijksoverheid ook sturen via een intermediair. Er zijn verschillende dienstverleners die u kunnen helpen. E-factureren via een intermediair is geschikt voor leveranciers die:

 • middelgrote volumes facturen versturen (circa 20 per week);
 • het e-facturatieproces volledig willen automatiseren;
 • geen mogelijkheid hebben om zelf rechtstreeks aan te sluiten op Digipoort, bijvoorbeeld omdat het te complex is om de eigen ICT-infrastructuur aan te passen of op te zetten.

Kosten

Eventuele kosten zijn afhankelijk van uw intermediair.

Contact en ondersteuning

Zoekt u zakelijk contact met Logius? Het Servicecentrum is op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur actief.