Digipoort

Digipoort is een ICT-centrale waar berichtenverkeer voor de overheid afgehandeld wordt. Overheden kunnen Digipoort inzetten om bedrijfs- en ketenprocessen te automatiseren. Met Digipoort automatiseert u belangrijke stappen in het verwerkingsproces van grote hoeveelheden aangiftes, rapportages of meldingen. Veel processtappen bij het verwerken van enorme aantallen berichten, liggen vooraf vast. Digipoort automatiseert juist die processen waar voor u de winst wordt behaald in tijd, kosten maar ook op het gebied van veiligheid en accuratesse. Digipoort automatiseert uw eigen unieke processtappen.

Hoe werkt Digipoort?

 • Snel, veilig en betrouwbaar berichten uitwisselen tussen bedrijven en overheden. Met Digipoort.  

  Digipoort

  De overheid wil de last van regelgeving voor bedrijven verminderen door informatiestromen te digitaliseren en eenvoudiger te maken. 

  Met Digipoort van Logius worden gegevens betrouwbaar, snel en veilig verstuurd. Ondernemers hoeven gegevens maar één keer aan te leveren. Dat is gemakkelijk en scheelt in de kosten.

  Elk jaar gaan er meer berichten over Digipoort. In 2012 al meer dan 80 miljoen. Bijvoorbeeld financiële aangiftes naar de belastingdienst, ziek- en betermeldingen naar het UWV ,e-facturen naar alle overheidsorganisaties of importgegevens naar de Douane.

  Lup van de Bunt, Douane aan het woord

  Als de communicatie met de Digipoort niet mogelijk is dan stopt het logistieke proces van het bedrijfsleven en dan staan hier vrachtauto's te wachten en dat kost heel veel geld. Logius is een betrouwbare partner die snapt dat de continuïteit van het elektronische berichtenverkeer belangrijk is en ze doen alles om dat te waarborgen.

  Aansluiten en berichten uitwisselen

  Om berichten uit te wisselen sluiten bedrijven en overheden hun ICT-systemen aan op een van de koppelvlakken van Digipoort. 

  Ondernemers schaffen hiervoor op de markt verkrijgbare software aan. Of ze maken gebruik van de diensten van ICT-leveranciers die op Digipoort zijn aangesloten. Voor sommige berichtstromen is een laagdrempelig webportaal beschikbaar.

  Menno van Drunen, Logius aan het woord

  Eén ingang, toegang tot een betrouwbare, veilige en snelle infrastructuur. Één keer investeren en in heel veel processen terug verdienen. Dat is het voordeel van de Digipoort.

  Aansluiten en berichten uitwisselen

  Als het nodig is, zet Digipoort berichten om naar een ander formaat of koppelvlak. Of ze worden gesplitst voor verschillende ontvangers. 

  Het berichtenverkeer over Digipoort is beveiligd met PKIoverheid-certificaten. Daardoor weten overheden en bedrijven zeker van wie een bericht afkomstig is, dat het op het juiste adres is afgeleverd, en dat niemand anders het heeft kunnen lezen of wijzigen. 

  Voordelen 

  Digipoort biedt bedrijven en overheden vele voordelen:  

  • Degelijke infrastructuur. 
  • Geautomatiseerd berichten ontvangen en versturen. 
  • Gebruik van moderne standaarden en technieken. 
  • Betere dienstverlening. 

   

  Snel, veilig en betrouwbaar berichten uitwisselen tussen bedrijven en overheden. Met Digipoort.  

Voordelen

 • Grote tijdwinst door het automatiseren van terugkerende processen.
 • Zeer hoge mate van veiligheid bij de verwerking van vertrouwelijke gegevens.
 • Besparing op ICT-kosten: Logius beheert en ontwikkelt de infrastructuur Digipoort.

Kosten

Voor overheden die Digipoort willen inzetten, geldt het volgende voor de kosten:

 • Logius brengt geen kosten in rekening voor een aansluiting op Digipoort.
 • Logius berekent eenmalige kosten voor het inrichten van uw bedrijfs- of ketenproces op Digipoort.
 • Logius berekent structurele kosten voor het beheer en de exploitatie van uw berichtenverkeer.
 • Aanpassen (en eventueel aanschaffen) van de eigen ICT-infrastructuur en software zijn voor eigen rekening.
 • Het benodigde PKIoverheid-certificaat schaft u zelf aan en is voor eigen rekening.

Bedrijven maken kosteloos gebruik van Digipoort.