Main content

DigiD is voor overheidsorganisaties en organisaties met een publieke taak zoals ministeries, lokale overheden, organisaties in de zorg, onderwijs, pensioen en waterschappen.

Bent u een burger en wilt u kunnen inloggen via DigiD? Ga dan naar DigiD.nl.

Voordelen

DigiD is praktisch voor u als organisatie en voor uw klanten. Zo kunt u met DigiD bijvoorbeeld uw inschrijfprocedure versnellen of gemak voor uw gebruikers verhogen. Hierdoor krijgt u een hogere klanttevredenheid.

Alle voordelen op een rijtje:

 • Veilig en betrouwbaar.
 • Eenvoudig om aan te sluiten.
 • Zekerheid over met wie uw organisatie te maken heeft.
 • 16,5 miljoen gebruikers van DigiD.
 • Meer gemak voor uw gebruikers.

Digitale identificatie

DigiD geeft uw organisatie zekerheid over de identiteit van uw gebruikers. Gebruikers vragen een persoonlijke DigiD aan en kunnen hiermee inloggen bij alle aangesloten organisaties. Gemakkelijk voor hen en zekerheid voor u.

U bepaalt zelf welke gegevens toegankelijk zijn voor uw gebruikers op basis van het DigiD-betrouwbaarheidsniveau. Bijvoorbeeld of zij gegevens mogen wijzigen of slechts mogen inzien.

Betrouwbaarheidsniveau

DigiD heeft verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Het betrouwbaarheidsniveau bepaalt hoe zeker u kunt zijn over de identiteit van uw gebruiker.

Uw gebruiker logt in met gebruikersnaam en wachtwoord

Uw gebruiker kiest voor inloggen met de DigiD app of voor een sms-controle:

 • DigiD app:
  • Gebruikers die inloggen op een computer vullen eerst een koppelcode in die zij in de DigiD app ontvangen. Met de DigiD app scannen ze een QR-code. Tot slot vullen ze hun persoonlijke pincode in.
  • Gebruikers die inloggen op een mobiele telefoon hoeven alleen hun pincode in te vullen.
 • Sms-controle:
  • De gebruiker vult gebruikersnaam en wachtwoord in en kiest voor inloggen met sms-code.
  • DigiD stuurt de sms-code naar de geregistreerde mobiele telefoon van de gebruiker. Kiest de gebruiker voor gesproken sms, dan wordt de sms-code op een vaste lijn ingesproken.

Sommige gegevens zijn extra privacygevoelig. Gegevens over de gezondheid van uw gebruikers, bijvoorbeeld. Om deze gegevens in te zien is een eenmalige ID-check nodig. Dit werkt als volgt:

 • Gebruikers kunnen met de DigiD app een éénmalige ID-check van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart toevoegen.
 • Hierna is de DigiD app geschikt om in te loggen op niveau substantieel, ook op diensten waarvoor een lager niveau vereist wordt.

Gebruikers kunnen inloggen met een identiteitskaart (afgegeven vanaf 13 maart 2021) via de DigiD app. Inloggen met een identiteitskaart geeft uw organisatie de meeste zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld en voldoet aan het hoogste eIDAS betrouwbaarheidsniveau. Dit werkt als volgt: 

 • Tijdens het inloggen scant de DigiD app de gegevens van de chip op de identiteitskaart met behulp van de NFC-lezer in een telefoon of tablet. Daarnaast voert de gebruiker in de app een persoonlijke pincode in die bij zijn identiteitskaart hoort. DigiD controleert zo of het document van diegene is die wil inloggen en of het document geldig is.
 • Gebruikers die geen mobiel apparaat hebben met NFC-lezer, kunnen hun identiteitskaart ook scannen via een NFC-kaartlezer die verbonden is met een computer. Dan moet de gebruiker de DigiD app installeren op zijn computer (Windows 10 en MacOS 10.15).
 • Gebruikers moeten eerst de inlogfunctie van hun identiteitskaart activeren in Mijn DigiD. Daarna kunnen zij met hun identiteitskaart inloggen op alle online diensten die toegankelijk zijn via DigiD.

Keuze betrouwbaarheidsniveau

Wilt u weten welk betrouwbaarheidsniveau u het beste kunt gebruiken voor uw diensten? Lees de Handreiking Betrouwbaarheidsniveaus van het Forum Standaardisatie om een goede keuze te maken.

DigiD app2app

Heeft uw organisatie één of meerdere apps voor uw gebruikers? Bijvoorbeeld  voor het inzien of wijzigen van persoonlijke gegevens? Zorg dan uw gebruikers hiervoor moeten inloggen met de DigiD app. Deze oplossing heet app2app. De DigiD app is de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Ga naar Aanvragen voor meer informatie. Let op: u moet wel aangesloten zijn op het SAML koppelvlak om gebruik te kunnen maken van app2app.

Kosten

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt jaarlijks het tarief voor DigiD vast. Kijk voor het actuele informatie op: tarieven van de digitale diensten van Logius.

Governance

Lees meer over hoe de governance is georganiseerd voor DigiD en DigiD Machtigen op de pagina Governance.

Website DigiD

www.digid.nl