Main content

Logius richt zich enerzijds op het ontwikkelen en beheren van een veilige en betrouwbare infrastructuur voor de Rijksoverheid, waarmee e-procurement berichten kunnen worden uitgewisseld. Deze infrastructuur is onmisbaar voor een veilige en betrouwbare digitale samenleving.

Anderzijds helpt Logius overheidsorganisaties om hun digitale inkoopproces sneller, nauwkeuriger en met kortere betaaltermijnen te kunnen uitvoeren. We zijn dan ook betrokken bij meerdere projecten die bijdragen aan de implementatie van e-procurement bij de overheid.

Digipoort en e-factureren

Van oudsher was de aandacht van Logius vooral gericht op de ondersteuning van het operationele inkoop- en facturatieproces en het berichtenverkeer tussen marktpartijen en de Rijksoverheid. Zo beheert Logius de Digipoort, de ICT-centrale van het Rijk, waarmee berichten kunnen worden uitgewisseld. 

Stelsels en standaarden bij e-procurement

Maar inmiddels doet Logius veel meer. Logius heeft zich doorontwikkeld tot een belangrijke speler op het gebied van stelsels en standaarden, die in de wereld van digitale gegevensuitwisseling, bijvoorbeeld de uitwisseling van inkoopgegevens, een prominente rol spelen.

Logius verzorgt bijvoorbeeld, samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de uitvoering van de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa). Dat doen we namens het Ministerie van BZK. Daarnaast verzorgen we voor het Nederlands Multi Belanghebbenden Forum (NMBF) het secretariaat en de communicatie. Ook beheert Logius ook een aantal standaarden die worden ingezet voor e-procurement.