Main content

De A-status voor een app of website, wat is dat eigenlijk? Logius wil dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Daarom moeten onze websites en mobiele apps toegankelijk zijn voor iedereen. Door een onafhankelijke toets te laten uitvoeren, wordt bepaald of een website of app gemakkelijk gebruikt kan worden. Als het aan alle eisen van de toets voldoet, krijgt de website of app de A-status. Maar ben je dan klaar?


'Nee', zegt Carlien de Mos (Product Owner bij Logius) resoluut. 'Het digitaal toegankelijk houden van de producten is echt een doorlopend proces. Een 100% score is een mooie bekroning op het harde werk, maar dat wil niet zeggen dat er niets meer gedaan hoeft te worden. De toets is op basis van steekproeven. Dus wat de vorige keer goed scoorde kan bij een nieuwe toets anders uitpakken. Dit betekent ook dat je bij een nieuwe toetsing de A-status kan verliezen. Dat kan omdat er net iets anders is getoetst of dat er op een andere manier naar is gekeken. Verlies je de A-status, dan wil dat niet zeggen dat de app opeens slechter is geworden, maar dat met de nieuwe steekproef toch fouten zijn gevonden. Het is dan belangrijk om de boel zo snel mogelijk weer te verbeteren. Ons team is daar altijd mee bezig.'

Vooraf onderzoek

Bij Logius wordt steeds onderzoek gedaan naar de doelgroep die afhankelijk is van digitaal toegankelijke websites en apps. 'Daar leer je ontzettend veel van', legt Carlien uit. 'Wij keken met het team bijvoorbeeld mee hoe mensen met maar 5% zicht onze apps gebruikten. Dat was voor de ontwikkelaars ontzettend verhelderend. Op basis van dat soort ervaringen kunnen we onze diensten al flink verbeteren, nog voordat er getoetst wordt. Logius wil zich op dit gebied echt ontwikkelen. Daarom zoeken we de samenwerking op met organisaties als Stichting Appt.  Die zijn gespecialiseerd in websites en apps toegankelijk maken.'

In gesprek

'Door zelf gebruikersonderzoeken uit te voeren en met mensen in gesprek te gaan, groeit de motivatie bij de ontwikkelaars om de diensten zo te maken dat iedereen ze kan gebruiken. In plaats van simpelweg te denken "ik ben een ontwikkelaar. Mijn rol is het om code op te leveren en that’s it", is het hele team gemotiveerd om net dat beetje extra te doen.' En dat betaalt zich uit, want mensen met een beperking beoordelen de Berichtenbox app met een 8,4. Carlien geeft aan dat dat niet per se met de A-status te maken heeft: ‘Maar het zijn wel de mensen die onze app gebruiken die die score geven'.

Digitale toegankelijkheid

Overheidsorganisaties moeten hun websites en apps toegankelijk maken en houden. Dat staat in de wet voor digitale toegankelijkheid: het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Door de regels en normen te volgen voor digitale toegankelijkheid, neem je digitale drempels weg voor een hele grote groep mensen. Voor de websites en apps moet een toegankelijkheidsverklaring worden gepubliceerd. De regels voor de verklaring staan in de internationale standaard voor digitale toegankelijkheid.