Main content

Monique Kromhout werkt bij de bibliotheek in Katwijk. Sinds 2016 is zij een van de cursusleiders die mensen op weg helpen.

Als je weinig ervaring hebt met computers, is hulp welkom bij het aanvragen en gebruiken van DigiD. Monique Kromhout werkt bij de bibliotheek in Katwijk. Sinds 2016 is zij een van de cursusleiders die mensen op weg helpen.

Sleutelbos

“Aan het begin van de cursus rammel ik meestal met mijn sleutelbos”, vertelt Monique. “DigiD is ook een sleutel, leg ik dan uit. Maar tussen de sleutel van de schuur en de sleutel van de kluis zit een groot verschil. DigiD kun je zien als de sleutel van de kluis. Het is een veilige manier om in te loggen bij allerlei overheidsorganisaties, zodat jouw waardevolle gegevens beschermd blijven.”

De lessen over het aanvragen en gebruiken van DigiD zijn onderdeel van de cursus ‘Werken met de e-overheid’. Die is opgezet door Stichting Digisterker, deels in samenwerking met Logius, om burgers te ondersteunen bij het gebruik van online overheidsdiensten. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten en wordt onder meer gegeven bij bibliotheken in het hele land.

Veel mensen zijn verrast als ik vertel dat je met één DigiD bij alle overheidssites terecht kunt.

Downloaden en activeren

Steeds meer overheden vragen mensen om in te loggen met de DigiD app. Daarom behandelt de cursus sinds 2020 ook het downloaden en activeren van de app en het inloggen met de app. Cursisten leren onder meer om een ID-check toe te voegen aan de DigiD app. Dat is een digitale controle van een paspoort of ander identiteitsbewijs, die toegang biedt tot extra privacygevoelige informatie. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsgegevens.

“We krijgen vooral senioren op bezoek”, zegt Monique. “Maar ook jonge mensen die lezen moeilijk vinden, mensen die de Nederlandse taal nog niet voldoende kennen en mensen die weinig ervaring hebben met computers. Ik leg ze rustig uit hoe DigiD werkt en wat je ermee kunt. Veel mensen zijn verrast als ik vertel dat je met één DigiD bij alle overheidssites terecht kunt.”

“Tijdens de cursus doe ik voor hoe je DigiD aanvraagt. De daadwerkelijke aanvraag doen mensen zelf. Ze kunnen me alles vragen, maar ik kan de aanvraag niet voor ze doen. Anders weet ik hun gebruikersnaam en wachtwoord, en dat is niet de bedoeling.” Een van de boodschappen van de cursus is juist dat mensen hun wachtwoord goed moeten beschermen.

Monique geeft de cursus graag. Ze merkt dat cursisten er zelfvertrouwen van krijgen. “Ik zei net dat DigiD een sleutel is, maar in het algemeen zijn digitale vaardigheden dat ook. Ze geven je toegang tot een schat aan kennis en een wereld aan mogelijkheden. Iedereen gaat dan ook blij naar huis. En sommigen komen nog een keer terug. Gewoon, voor de gezelligheid.”