Main content

Deze handleiding beschrijft hoe het inloggen op de verschillende (nieuwe) betrouwbaarheidsniveaus van DigiD getest kan worden.

Voorwaarden voor testen

Deze handleiding kan alleen gebruikt worden indien aan de onderstaande voorwaarden is voldaan: 

  • De webdienst van de tester heeft een preproductieomgeving  
  • De tester beschikt over een door Logius beschikbaar gesteld testaccount

Stap 1: DigiD testpagina openen via uw webdienst

  • Ga naar de preproductieomgeving van uw eigen webdienst en klik op Inloggen
  • U wordt automatisch doorgeleid naar de testpagina van DigiD

Screenshot bij stap 1

Stap 2: Kies het betrouwbaarheidsniveau dat u wilt testen

Selecteer op de testpagina de optie Ik wil een betrouwbaarheidsniveau testen

Screenshot bij stap 2

In het scherm verschijnt nu aanvullende informatie over de testfaciliteit plus de optie Testen betrouwbaarheidsniveau (zie onderstaand). 

Let op: Zoals in het informatieblok te lezen staat, krijgt u de keuze uit alle betrouwbaarheidsniveaus van DigiD. Als uw webdienst bijvoorbeeld betrouwbaarheidsniveau Midden afdwingt, krijgt u op de testpagina dus toch de mogelijkheid om ook het lagere niveau Basis te testen.

Screenshot bij stap 2-2

  • Selecteer nu het betrouwbaarheidsniveau dat u wilt testen in het dropdown-menu van de optie Testen betrouwbaarheidsniveau. In het onderstaande voorbeeld is gekozen voor niveau Substantieel.

Screenshot bij stap 2-substantieel

Stap 3: Inloggen

  • Vul de DigiD gebruikersnaam en het wachtwoord van uw testaccount in en klik op Inloggen.

Screenshot bij stap 3

De testfaciliteit controleert de ingevoerde gegevens op de gebruikelijke wijze. Als de gegevens juist zijn, wordt het inlogverzoek afgehandeld als een geldige login op het door u geselecteerde betrouwbaarheidsniveau.  

Stap 4: Controleren van de test

De login is succesvol als u na het invoeren van uw testaccountgegevens automatisch bent doorgeleid naar uw webdienst. 

  • Als extra controle kunt u de gebruiksgeschiedenis van uw testaccount bekijken via Mijn DigiD (mijn.preprod1.digid.nl).
  • Log hier op de gebruikelijke wijze in met uw testaccount. U komt dan op de onderstaande pagina.
  • Klik hier op Gebruiksgeschiedenis.

U komt dan op de onderstaande pagina terecht. Hier kunt u onder Mijn Gebruiksgeschiedenis terugvinden welk betrouwbaarheidsniveau u hebt gekozen, of de test op dat niveau geslaagd is en of het inloggen op dat niveau geslaagd is:

Screenshot bij stap 4

U kunt de inlogpoging ook in de logging van uw eigen systeem nakijken. Na een succesvolle inlogpoging stuurt DigiD een (verwijzing naar een) authenticatiebericht naar uw systeem. Hierin wordt vermeld dat er m.b.v. de testservice succesvol is ingelogd op het gewenste betrouwbaarheidsniveau.  

Stap 5: Uitloggen

U kunt op de voor uw webdienst gebruikelijke manier uitloggen bij uw webdienst. Indien u ter verificatie ook was ingelogd bij Mijn DigiD, klik dan rechts bovenin op Uitloggen. U krijgt nu het volgende scherm te zien:

Screenshot bij stap 5

U bent nu succesvol uitgelogd. U kunt het testscenario nu herhalen op een ander betrouwbaarheidsniveau, of de test beƫindigen.