Main content

Logius beheert IPv4- en IPv6-reeksen die op aanvraag aan overheidsorganisaties worden toegewezen voor gebruik op besloten overheidsnetwerken of op internet (alleen IPv6). U kunt bij Logius ook beveiliging met de RPKI-standaard aanvragen voor IP-reeksen voor gebruik op internet die u van ons ontvangt

IPv6-adressen

Gemeenten, Provincies, Waterschappen en samenwerkingsverbanden van Waterschappen, en andere overheidsorganisaties kunnen IPv6-adressen direct aanvragen bij Logius.

Overheidsorganisaties binnen het Rijk vragen IPv6-adressen aan bij hun ICT-dienstverlener binnen het Rijk. Weet u niet zeker wie uw ICT-dienstverlener is? Logius helpt u graag verder.

IPv4-adressen

Rijksoverheidsorganisaties, Hoge Colleges van Staat en koppelnetwerkaanbieders kunnen via Logius ook IPv4-adressen aanvragen. Deze IPv4-adressen zijn niet bedoeld voor internet, maar voor DC-I, Diginetwerk, OSB, Rijksnummerplan, Rijksweb of WAN-I.

RPKI ROA

U kunt bij Logius ook beveiliging met de RPKI-standaard aanvragen voor IP-reeksen voor gebruik op internet die u van ons ontvangt. RPKI (Resource Public Key Infrastructure) biedt de mogelijkheid aan houders van IP-reeksen om een digitaal certificaat aan te vragen waarmee de toegekende IP-reeksen worden geregistreerd. Dit zorgt voor aantoonbaar bewijs dat deze IP reeksen aan deze houder zijn toegekend.

De praktische toepassing van RPKI is het beveiligen van de routering van deze reeksen over het internet. RPKI is een verplichte standaard op de pas-toe-of-leg-uit-lijst voor de overheid. Logius maakt op verzoek de RPKI ROA-certificaten aan waarmee de IP-reeksen beveiligd worden.