Main content

Voor de uitwisseling of overdracht van grote bestanden heeft Digipoort een koppelvlak FTP. In de koppelvlakbeschrijving FTP staat hoe bedrijven en overheden kunnen aansluiten voor het overbrengen van bestanden naar en van Digipoort.

Korte omschrijving

FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is een algemeen bekend protocol voor de uitwisseling van bestanden tussen computers. De bestandoverdracht over het FTP koppelvlak van Digipoort is beveiligd (Secure) met het encryptie-protocol Transport Layer Security (TLS). TLS maakt gebruik van certificaten voor de authenticatie (toegang) tot Digipoort en voor de versleuteling (encryptie) van de over te brengen bestanden.

Koppelvlakken en Berichtenstromen

Afhankelijk van de toepassing dient het juiste koppelvlak gebruikt te worden. Het gaat om de volgende toepassingen (processen of berichtenstromen):

Overheid (proceseigenaar) Doelgroep bedrijven Toepassing Gebruikt FTP Koppelvlak
Belastingdienst Ondernemers en intermediairs Loonheffingen Grote berichten FTP
Belastingdienst Ondernemers Teruggaveverzoek EU-BTW Bestandsuitwisseling FTP
Belastingdienst FinanciĆ«le instellingen  Gegevensuitwisseling (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) Bestandsuitwisseling FTP
De Nederlandsche Bank FinanciĆ«le instellingen DNB_rapportages FTP GB 3.0
Belastingdienst Betalingsdienstaanbieders (Payment Service Providers)  Gegevensuitwisseling Betalingsdienstaanbieders (PSP_CESOP)  Bestandsuitwisseling FTP

Aansluiten

Bedrijven en intermediairs die gegevens over Digipoort uitwisselen met Digipoort Berichtenuitwisseling FTP met de Belastingdienst of De Nederlandsche Bank, moeten de hieronder genoemde stappen volgen om aan te sluiten op Digipoort.

Lees de beschikbare documentatie en bepaal welke gegevens u gaat uitwisselen. Neem contact op met uw softwareleverancier voor de impact en technische wijze van aansluiten.

Voor het uitwisselen van berichten via Digipoort (productieomgeving) heeft u een PKIoverheid-certificaat nodig. Houd rekening met de doorlooptijd van de aanvraag.

Ook voor de preproductie omgeving of Aansluit Suite Digipoort (voor Software Ontwikkelaars) kunt u een PKIoverheid-certificaat gebruiken.

Nb. Op de preproductie omgeving kunt u vaak niet de gehele keten van berichtuitwisseling testen. U kunt op de preproductie omgeving wel testen of u uw postbussen kunt benaderen.

U of uw softwareleverancier vult het online aanvraagformulier in. Hier worden onder andere de (technische) gegevens gevraagd die Logius nodig heeft voor het realiseren van uw aansluiting. Als gebruiker ontvangt u zowel een account op de preproductie als op de productieomgeving, software leveranciers krijgen een account op de Aansluit Suite Digipoort en de preproductie-omgeving.

Logius licht de uitvragende overheidsorganisatie in indien u een nieuwe organisatie bent die via Digipoort berichten gaat uitwisselen. De overheidsorganisatie wordt ingelicht over de geplande aansluiting en checkt of hier toestemming voor is.

Uw account wordt aangemaakt op de productieomgeving van Digipoort en u ontvangt automatisch uw accountgegevens. Om de technische werking van uw productieaansluiting zeker te stellen, willen wij dit controleren. Stuur hiervoor het testplan retour dat u in het aansluitpakket vindt. Met uw account kunt u nu digitaal berichten over Digipoort uitwisselen met de uitvragende overheidsorganisatie.

Als er na afronding van het aansluittraject problemen zijn met uw aansluiting op Digipoort, dan kunt u de eerste twee weken na aansluiting direct contact opnemen met het aansluitteam van de leverancier van Logius. Hierna is Logius uw aanspreekpunt.

Start uw aanvraag

Vraag uw aansluiting op het koppelvlak FTP aan via onderstaand formulier.

Bent u software-ontwikkelaar?

Technische ondersteuning bij aansluiting op Digipoort vindt u in de Aansluit Suite.

Direct naar de Aansluit Suite