Main content

Vanaf vandaag is het mogelijk om in te loggen met een Nederlandse identiteitskaart via DigiD. Dit geldt voor identiteitskaarten met een afgiftedatum vanaf 4 januari 2021.

Inloggen met een identiteitskaart geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens.

Hoe werkt het?

Nederlandse identiteitskaarten die zijn afgegeven vanaf 4 januari 2021 hebben een nieuwe chip. Deze chip bevat een inlogfunctie. Tijdens het inloggen scant de DigiD app met behulp van de NFC-lezer op een telefoon of tablet de gegevens van de chip op de identiteitskaart. DigiD controleert zo of het document van diegene is die wil inloggen en of het document geldig is. Er worden geen gegevens opgeslagen. Daarnaast voert de gebruiker in de app een persoonlijke pincode in die bij zijn identiteitskaart hoort.

Gebruikers die geen mobiel apparaat hebben met NFC-lezer, kunnen hun identiteitskaart ook scannen via een NFC-kaartlezer die verbonden is met een computer. Dan moet de gebruiker de DigiD app installeren op zijn computer. De DigiD app voor op de computer is beschikbaar voor Windows (10) en MacOS (vanaf 10.15).

Activeren inlogfunctie

Burgers ontvangen na het ophalen van hun identiteitskaart binnen enkele werkdagen een brief met een pincode. Met deze pincode kunnen zij de inlogfunctie van hun identiteitskaart activeren in Mijn DigiD. Hierna is hun identiteitskaart geschikt om mee in te loggen op websites van de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg en hun pensioenfonds.

Meer weten? Kijk op www.digid.nl

Gerelateerde dienst(en)