Main content

Precies twee jaar geleden kwam doorlopend machtigen beschikbaar voor mensen die gebruik maken van een accountant of boekhouder. Inmiddels is dit ruim 3,6 miljoen keer gedaan voor onder andere de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting, BTW, vennootschapsbelasting en het servicebericht Toeslagen. Nu is er ook een website waarop mensen hun afgegeven machtigingen kunnen inzien en intrekken.

Vermindering administratieve last

Elk jaar opnieuw brieven van de Belastingdienst waarin toestemming wordt gevraagd of een accountant of boekhouder de administratie mag doen. Logisch natuurlijk, omdat je hier regie op wil houden. Daarom heeft Logius samen met de Belastingdienst een dienst ontwikkeld die deze machtigingen doorlopend maakt. Dit bespaart mensen die ermee te maken hebben flink wat administratieve handelingen, omdat machtigingen niet meer jaarlijks opnieuw aangevraagd en verwerkt hoeven te worden.

Eenvoudig machtigingen inzien en intrekken

Sinds augustus kan iedereen via de website de door hen afgegeven machtigingen inzien. Zo heb je overzicht. Het is ook de plek waar machtigingen met een paar drukken op de knop kunnen worden ingetrokken. Deze website is ook ontstaan door een nauwe samenwerking tussen de Belastingdienst en Logius. Online zakendoen met de overheid wordt steeds makkelijker. Daar sluit deze ontwikkeling goed op aan. Het is nog wel steeds mogelijk om de machtigingen via de eigen intermediair of via een opgestuurde brief in te trekken.

Uitbreiding van de dienstverlening

Wie een machtiging heeft verleend aan zijn fiscaal intermediair of een andere organisatie, kan gebruikmaken van deze website. Later dit jaar krijgen hun fiscale intermediairs en andere organisaties ook toegang. Dan kunnen ook zij de registraties inzien en eventueel intrekken. Dit doen zij dan door in te loggen met eHerkenning.

 

Gerelateerde dienst(en)