Main content

Het gebruik van DigiD en de DigiD app is in 2021 flink gegroeid. Er is in totaal 545 miljoen keer ingelogd met DigiD (402 miljoen in 2020), in 50% van de gevallen werd dit gedaan met de DigiD app.

De sterke stijging van het aantal inlogs is grotendeels toe te schrijven aan het gebruik van de CoronaCheck-app en coronatest.nl. Inmiddels gebruiken bijna 11 miljoen mensen de DigiD app om in te loggen op een totaal van 16,5 miljoen DigiD-accounts*.

Meer en meer ID-check

Van deze app-gebruikers voegen ook meer en meer de eenmalige controle van hun identiteitsbewijs (ID-check) toe aan hun DigiD app. Inmiddels hebben zes miljoen app-gebruikers de ID-check toegevoegd. De ID-check geeft organisaties meer zekerheid dat de juiste persoon inlogt. Deze ID-check wordt in de toekomst steeds vaker vereist bij het inloggen voor bijvoorbeeld medische gegevens. Meer informatie over ID-check in de zorg vindt u op de website van DigiD.

Belang app groeit

De komende jaren neemt het belang van de app toe omdat steeds meer organisaties 2-factor inloggen zullen vereisen. Daarnaast zal in de zorg vaker de ID-check, die alleen via de DigiD app kan worden toegevoegd, vereist worden bij inloggen.

Verbreden doelgroep ID-check

Logius onderzoekt momenteel hoe gebruikers zonder smartphone meegenomen kunnen worden in deze ontwikkeling. Bijvoorbeeld door in te loggen met alleen je desktop op hetzelfde betrouwbaarheidsniveau als de ID-check. Hetzelfde geldt voor mensen die niet beschikken over Nederlandse identiteitsdocumenten die nodig zijn om de ID-check toe te voegen. Onderzocht wordt of buitenlandse identiteitsdocumenten, die net als Nederlandse identiteitsbewijzen voldoen aan de standaard voor internationaal geaccepteerde reisdocumenten, gebruikt kunnen worden voor een ID-check.

Logius en DigiD

Iedereen regelt steeds meer online. Ook met de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Vaak gaat het daarbij om persoonlijke gegevens. Veiligheid staat daarbij voorop. Nu, maar ook in de toekomst. Logius zorgt daarom voor veilige manieren van inloggen met DigiD. Zo blijven gegevens goed beschermd. Om de overheid voor iedereen veilig en toegankelijk te houden werkt Logius constant aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van DigiD en onderzoekt nieuwe oplossingen zodat niemand wordt uitgesloten.

*Door een herziening  van de berekening van de DigiD-accounts is het aantal accounts bijgesteld van 18,3 miljoen eind 2020 naar 16,5 miljoen eind 2021.

Gerelateerde dienst(en)