Main content

Europeanen die willen inloggen bij een Nederlandse publieke organisatie kunnen daarvoor steeds vaker het eigen inlogmiddel van hun land gebruiken. Recent is Polen als 16e land aangesloten via eIDAS. Een grote stap voor Polen die bijvoorbeeld werken en studeren in Nederland.

Sinds kort is het mogelijk om met het Poolse inlogmiddel (vergelijkbaar met DigiD) bij een Nederlandse overheidsinstelling online zaken te regelen. Zoals bij SVB.nl of Belastingdienst.nl. Het aantal inlogs neemt in rap tempo toe. Polen staat meteen op de tweede plek – onder België - als het gaat om het aantal inlogs per maand.

Eenvoudig digitaal zaken doen

Mensen uit Polen kunnen hierdoor gemakkelijker hun belastingaangiften doen, zich makkelijker inschrijven bij een Nederlandse onderwijsinstelling, hun pensioen inzien en hun belastingaangifte doen.

Europese afspraken

eIDAS staat voor ‘Electronic Identities And Trust Services’. Met eIDAS hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt om dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur te gebruiken. Een onderdeel van de verordening is het grensoverschrijdend gebruik van Europees erkende inlogmiddelen.

In dit artikel wordt gekeken naar het traject dat er aan vooraf gaat.

 

Gerelateerde dienst(en)