Main content

Vanaf 22 maart kunnen intermediairs via het Machtigingenregister Digipoort machtigingen inzien en intrekken. Dat doen zij door in te loggen met eHerkenning. Online zaken doen met de overheid wordt steeds eenvoudiger. Daar sluit deze ontwikkeling goed op aan. 

Zaken doen met de Belastingdienst en UWV

Via Digipoort kunnen intermediairs zoals bijvoorbeeld accountants en financieel adviseurs zaken doen met de Belastingdienst, Dienst Toeslagen en UWV voor particuliere klanten of ondernemers. Intermediairs gebruiken daarvoor gegevens over hun klanten van de Belastingdienst, Dienst Toeslagen en UWV. Deze gegevens worden alleen verstrekt als hiervoor toestemming is gegeven door de klanten van de intermediair en er dus sprake is van een actieve machtiging. In de brief over een nieuwe machtigingsregistratie worden de klanten van de intermediairs geïnformeerd over de nieuwe webfunctionaliteit waar zij ook zelf digitaal inzage krijgen in de status van hun machtigingen.

Machtigingenregister Digipoort

Logius beheert het Machtigingenregister Digipoort en maakt de juiste koppelingen tussen de systemen. In het Machtigingenregister staat welke organisatie gemachtigd is om berichten en gegevens voor een specifieke klant digitaal op te halen via Digipoort. Digipoort is het beveiligde digitale kanaal van de overheid. Hier wordt berichtenverkeer tussen organisaties en de overheid afgehandeld. Ook de digitale berichten naar en vanuit de Belastingdienst, Dienst Toeslagen en UWV. Logius zorgt ervoor dat Digipoort altijd beschikbaar is en juist werkt.

Meer informatie

U leest meer informatie over inzage en intrekken op belastingdienst.nl en/of toeslagen.nl. en UWV.nl. 

Wilt u meer weten over het Machtigingenregister Digipoort, kijk dan hier.