Main content

""

Cybercriminelen en andere kwaadwillenden proberen voortdurend om onze digitale samenleving te ontwrichten. Dit doen ze onder andere door DDoS-aanvallen uit te voeren op onlinediensten. Hoe zorg je dat je hier zo goed mogelijk tegen bestand bent? Bijvoorbeeld door samen te oefenen! En dat deden de leden van de Nationale Anti-DDoS-coalitie tijdens hun DDoS-oefening in Apeldoorn.

Wat is een DDoS-aanval?

Bij een DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) wordt er vanuit een netwerk van computers in een keer een massale hoeveelheid data naar een server gestuurd. Doordat de servers deze informatie niet kunnen verwerken gaan ze tijdelijk offline of zijn ze slecht bereikbaar.

Samenwerken tegen DDoS

Veilig zakendoen met de overheid is één van de belangrijkste speerpunten van Logius. Logius doet dat niet alleen. Veilig zakendoen met de overheid is een samenspel waarin iedereen een eigen taak heeft in de veiligheidsketen. Als lid van de Anti-DDoS-Coalitie nam Logius ook deel aan de oefening. Tijdens de DDoS-oefening gingen teams van binnen- en buiten de Rijksoverheid aan de slag met het afvuren van DDoS-aanvallen en het mitigeren, ofwel het voorkomen of beperken van de impact ervan.

De Anti-DDoS-Coalitie is een samenwerkingsverband van onder andere overheden, internetproviders, internet exchanges, academische instanties, non-profitorganisaties en banken. De coalitie heeft als doel om DDoS vanuit verschillende hoeken te onderzoeken en bestrijden.

... voor een veilige digitale overheid

De oefening was succesvol voor Logius, naast wat traagheid en korte onbeschikbaarheid, heeft onze dienstverlening het goed doorstaan. Deelnemer Gencehan Askin vond het “gaaf om te zien hoe gemotiveerd iedereen was”. Voor Rükiye Aytekin was het de vijfde keer dat ze deelnam aan een oefening. Dit was echter de eerste keer dat alle leveranciers meededen. “Zo kunnen we de oefeningen ook steeds beter maken en samen blijven werken aan een veilige digitale overheid voor iedereen”.