Main content

Logius vervangt een aantal Digipoort certificaten omdat de geldigheid verloopt. Zorg dat u op tijd actie onderneemt, zodat Digipoort blijft werken zoals bedoeld.

Digipoort gebruikt PKIoverheid-certificaten voor het ondertekenen en beveiligen van communicatie. In juni en juli 2024 worden er een aantal van deze certificaten vervangen. Dat doen we omdat de geldigheidstermijn van de huidige certificaten verloopt. 

De volgende certificaten worden vervangen

  • Preprod-dgp2.procesinfrastructuur.nl
  • Preprod-dgp.procesinfrastructuur.nl
  • Dgp2.procesinfrastructuue.nl
  • Dgp.procesinfrastructuur.nl

Deze certificaten worden gebruikt voor de beveiliging van de endpoints die vermeld staan op de Aansluit Suite Digipoort. En voor de ondertekening van de berichtstromen vermeld op  Berichtenstromen over Digipoort.

Vertrouw de nieuwe Digipoort PKIo certificaten

Digipoort maakt gebruik van zogenaamde 2-zijdige SSL-verbindingen. Daarom moet het nieuwe Digipoort PKIo certificaat worden vertrouwd. Dit doet u door het certificaat op te nemen in de truststore van uw systemen. Ook de Hiërarchie: Staat der Nederlanden Private Root CA - G1 moet vertrouwd worden. Als u dit niet doet, dan zal de verbinding met Digipoort niet tot stand komen.

Na een certificaat wissel kan de caching (van certificaten) in een tussenliggende appliance een reden zijn waarom de communicatie met Digipoort niet meer loopt zoals de software verwacht. U moet zelf actie ondernemen als uw software het nieuwe eindcertificaat niet automatisch vertrouwt. Uw software zal in dat geval moeten worden aangepast, zodat het nieuwe eindcertificaat wordt vertrouwd. Neemt u bij vragen over deze aanpassing contact op met uw softwareleverancier.

In web browser ook het nieuwe Digipoort certificaat vertrouwen

Als u na de certificaatvervanging een Digipoort portaal via één van de vier hierboven genoemde endpoints benadert, dan kan het voorkomen dat u een waarschuwing krijgt. Uw browser meldt dan dat de site niet wordt vertrouwd. U kunt deze waarschuwing negeren en doorgaan naar het portaal.

Soms lukt dat niet, dan moet u het nieuwe certificaat (laten) opnemen in de beveiligingsinstellingen van uw webbrowser. Hiermee voorkomt u ook dat u deze waarschuwing elke keer krijgt. Hoe u de nieuwe certificaten toevoegt, verschilt per browser. Neem contact op met uw ICT- afdeling als u daar hulp bij nodig hebt.

Planning Certificaatvervangingen

Hieronder vindt u de data waarop Logius de certificaten vervangt. Voor de productieomgeving geldt dat de vervanging tijdens een onderhoudswindow vanaf 18:00 uur wordt uitgevoerd. 

Huidige Digipoort PKIo Certificaat Vervangingsdatum Nieuwe certificaten 
Preprod-dgp2.procesinfrastructuur.nl 4-06-2024 Download het nieuwe certificaat Preprod-dgp2.procesinfrastructuur.nl
PreProd-dgp.procesinfrastructuur.nl 2-07-2024 Download het nieuwe certificaat PreProd-dgp.procesinfrastructuur.nl
dgp2.procesinfrastructuur.nl 18-06-2024 Download het nieuwe certificaat dgp2.procesinfrastructuur.nl
dgp.procesinfrastructuur.nl 16-07-2024 Download het nieuwe certificaat dgp.procesinfrastructuur.nl

Blijf op de hoogte

U kunt de berichten rondom deze wijziging op deze website volgen. U kunt ook de Logius-app downloaden, dan ontvangt u een bericht bij onderhoud of storingen. Serviceberichten bij onze diensten worden verstuurd naar de contactpersoon die bij ons geregistreerd staat.

Vragen

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt Logius bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 0900 555 4555 (10 cent per gesprek) of via ons contactformulier.

Gerelateerde dienst(en)