Main content

"Het allerleukste van werken bij Logius vind ik mijn toffe collega’s en de diversiteit aan onderwerpen waarmee ik bezig ben." Aldus Elske Derks, een van de acht juristen bij Logius.

Anderhalf jaar werkt Elske nu bij Logius. Ze houdt zich bezig met bestuursrecht en privacy. Haar werkzaamheden bestaan uit adviseren, kaders stellen en meedenken over de ontwikkeling en het beheer van voorzieningen.

“Ik bekijk of er een juridische grondslag is voor de voorzieningen die we ontwikkelen. Daarvoor check ik bijvoorbeeld wat er in bestaande wetgeving over onze dienstverlening is geschreven. Welke gegevens we mogen gebruiken en voor welke doeleinden. En hoelang we ze mogen bewaren.”

“Ik stem ook veel af met het onze collega’s binnen het ministerie van BZK. Naast DigiD en de MijnOverheid Berichtenbox ontwikkelde en beheert Logius diverse voorzieningen. Toen ik hier startte kende ik er wel een paar, maar van bijvoorbeeld Digipoort of eHerkenning had ik echt nog nooit gehoord. Het duurt wel even voordat je hier ingewerkt bent en een goed overzicht hebt van wat er allemaal bij Logius gebeurt.”

Affiniteit met ICT

Elske studeerde Law and Technology aan Tilburg University. “Het leuke van werken als jurist bij een uitvoeringsorganisatie als Logius is dat ik niet alleen bezig ben met juridische theorie. De resultaten die bij Logius worden behaald, zijn ontzettend concreet. Heeft de overheid de naam om in sommige opzichten traag te zijn, bij Logius kunnen dingen heel snel gaan. Als iets snel moet, dan gebeurt het ook snel. Maar natuurlijk heeft niet alles haast.”

Omdat de onderwerpen technisch van aard zijn en ik met veel techneuten samenwerk, komt mijn affiniteit met technologie hier goed van pas. Ik hoef niet in detail te weten hoe een app werkt en ik hoef hem al helemaal niet zelf te bouwen, maar het is wel handig dat ik het jargon begrijp. Ik moet namelijk wel de vertaalslag kunnen maken naar de wetgeving. Juristen hebben nog weleens de neiging om ingewikkelde taal te gebruiken. Bij Logius is het belangrijk dat je jouw advies begrijpelijk maakt voor je collega’s met wie je samenwerkt, die geen juridische achtergrond hebben. Je werkt tenslotte met mensen met verschillende specialismen samen.

Omdat de onderwerpen technisch van aard zijn en ik met veel techneuten samenwerk, komt mijn affiniteit met technologie hier goed van pas.

Is er wel nagedacht over privacy?

Als jurist moet je wel assertief zijn. Eens per kwartaal hebben we volgens de Safe Agile werkwijze een PI-planning, waar de kwartaalplannen worden gemaakt. Ik loop dan bij mijn collega’s binnen en signaleer of ik ergens een toegevoegde waarde kan bieden. Maar ook de rest van het jaar trek ik aan de bel als ik zie dat er juridische aspecten aan een project zitten. Hebben ze wel nagedacht over gegevensverwerking? Of over privacy? Vaak wordt dat positief ontvangen. Soms ben ik ook weleens de boeman, maar ik kijk dan uiteraard ook mee naar wat er wél kan.

Binnen ons team zijn er ook collega’s die zich bezighouden met contracten en aanbestedingen van nieuwe dienstverlening. Dat is niet mijn specialiteit, maar soms vragen ze me om even met ze mee te kijken met bijvoorbeeld een verwerkingsovereenkomst. Dat doe ik dan uiteraard, net zoals dat zij soms met mij meekijken. Je hoeft echt niet elke keer zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Er is vaak wel een collega die ergens wat vanaf weet en die je even op pad kan helpen. En anders ga ik zelf op zoek naar antwoorden.

Jezelf ontwikkelen

Ook zijn er bij Logius genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen. Zo krijg je bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelbudget waar je opleidingen en trainingen van kunt volgen, uiteraard wel in overleg met je leidinggevende. Ik ben ook lid van Jong BZK. Zij organiseren vaak leuke activiteiten, zoals borrels, maar ook bijeenkomsten en webinars met interessante sprekers. Daar steek je niet alleen wat van op, je leert ook nog eens collega’s kennen van andere BZK-onderdelen, wat ook weer goed is voor je netwerk. Het allerleukste aan werken bij Logius zijn mijn collega’s! De sfeer is echt heel goed op kantoor en we zijn echt niet alleen maar serieus, er wordt ook veel gelachen!