Main content

Niet alle mensen die hun zaken willen regelen met de overheid wonen in Nederland. Maar om de meeste zaken goed te kunnen regelen heb je wel een werkend DigiD-account nodig. Een account activeren vanuit het buitenland kan vaak lastig zijn. Er moet namelijk een fysieke afspraak gemaakt worden bij een van de DigiD-balies op bijvoorbeeld een ambassade of consulaat. Daarom is Nederland Wereldwijd samen met Logius een proef gestart om dat proces makkelijker te maken.

“Stel je voor dat je heel ver moet reizen om je DigiD te activeren? Dat is echt vervelend.” zegt Helen van der Sluys, accountmanager bij Nederland Wereldwijd. “En dat voor een proces wat normaal gesproken een minuut of zes duurt. En het probleem werd alleen maar groter, toen mensen niet meer mochten reizen door corona. Veel Nederlanders in het buitenland zaten te springen om een alternatieve oplossing.”

Samen de mouwen opstropen

Door samen de mouwen op te stropen is binnen een mum van tijd een proef bedacht door Logius en Nederland Wereldwijd. Via een veilige videoverbinding kunnen mensen nu hun DigiD-activeringscode krijgen tijdens een online videogesprek met een voorlichter van Nederland Wereldwijd. “Onze voorlichters controleren samen met de beller of alle gegevens kloppen. Ze zijn getraind om identificerende vragen te stellen, zodat ze zeker weten dat we met de juiste persoon te maken hebben. Privacy van persoonsgegevens is natuurlijk heel belangrijk. Als alle data matcht met de gegevens van Logius, kunnen we de code verstrekken.” zegt Helen. Vaak houdt het daar niet op, want de organisatie helpt mensen meteen met het activeren van hun DigiD-account.

Toen de afspraken binnen anderhalve dag ingepland waren, wisten we dat we op de goede weg zaten.

Enorme behoefte

“De proef voorziet in een enorme behoefte.” legt Helen uit. “ We zijn gestart door 138 afspraakmogelijkheden open te stellen. Toen die afspraken binnen anderhalve dag ingepland waren, wisten we dat we op de goede weg zaten.” Momenteel worden er ongeveer duizend gesprekken per maand gevoerd en het gaat zelfs uitgebreid worden naar tweeduizend per maand. “Mensen zijn echt ontzettend blij dat dit nu mogelijk is” vertelt Helen vol trots.

Jaarverslag 2021

Dit verhaal maakt onderdeel uit van het jaarverslag 2021. Hierin blikken wij terug op wat wij afgelopen jaar hebben gedaan om de veiligheid en digitale toegankelijkheid van onze dienstverlening te vergroten.