Main content

Samenwerkende Catalogi aanbieden

Wilt u Samenwerkende Catalogi aanbieden op uw website? Dan moet u gebruikmaken van een open koppelvlak (API).

Complexe zoekopdrachten

Het koppelvlak is gebaseerd op de standaard Search and Retrieve by URL (SRU). Met deze standaard is het mogelijk om samengestelde zoekopdrachten uit te voeren. Bijvoorbeeld ‘Alle producten van gemeente Tilburg voor ondernemers met de tekst Horeca’. De url ziet er dan als volgt uit:

http://zoekdienst.overheid.nl/sru/Search?version=1.2&operation=searchRetrieve&x-info-1-accept=any&x-connection=sc&startRecord=1&maximumRecords=4000&query=authority=="Tilburg" and audience="ondernemer" and keyword="horeca"

Resultaten zoekopdracht

De API is beschreven in het Open API Specification (OAS 3.0) formaat op Github

Technische handleiding

Producten en diensten beschikbaar maken

Als overheidsorganisatie kunt u uw producten en diensten beschikbaar te maken via Samenwerkende Catalogi. De meeste contentmanagementsystemen hebben een standaardmodule om Samenwerkende Catalogi aan te bieden op uw website. Vraag aan uw leverancier of zij de standaard voor Samenwerkende Catalogi ondersteunen. Voor gemeenten is dat ook te vinden in de softwarecatalogus.

Hulp voor overheden

Bent u een overheidsorganisatie, maar geen gemeente, provincie of een waterschap? Dan kunt u uw producten en diensten laten opnemen in de Samenwerkende Catalogi.

Producten voor ondernemers

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert informatie over wet- en regelgeving van de gehele overheid voor ondernemers op Ondernemersplein. Informatie van de Rijksoverheid wordt ook opgenomen in Samenwerkende Catalogi. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met RVO via Ondernemersplein.

Producten voor burgers

Stuur een e-mail naar het ministerie van Algemene Zaken via webredactiero@minaz.nl. Vermeld in het onderwerp ‘RPC’.

Kosten

Wilt u aansluiten op de Samenwerkende Catalogi en maakt u gebruik van een softwareleverancier? Houd dan rekening met eventuele kosten die u aan de leverancier moet betalen.

Bent u al aangesloten op Samenwerkende Catalogi? Dan is het gebruik en de ondersteuning van Logius gratis.

Toetsing koppeling en contact met Logius

Heeft u de techniek zelf geïmplementeerd? Dan kunt u gebruikmaken van de ‘online SCValidator’.  Hiermee kunt u uw koppeling toetsen aan de specificaties van de Samenwerkende Catalogi.

Heeft u uw producten en diensten succesvol aangeboden via Samenwerkende Catalogi, volgens de standaard? Dan moet u dit doorgeven aan Logius. Logius handelt de koppeling vervolgens samen met u af. Zo wordt er nogmaals gecontroleerd of u inderdaad aan alle specificaties voldoet. Als dat zo is, dan wordt de koppeling definitief.

Vervolgens controleert Logius dagelijks of uw koppeling nog aan de specificaties voldoet. Indien nodig neemt Logius contact met u op. Wijzigt er iets in uw koppeling? Geef dit dan tijdig aan Logius door.

 

Contact en ondersteuning

Zoekt u contact met Logius? We zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar.