Main content

Richard Woning

Business consultant Zakelijke Markt

KPN

Richard Woning is gefascineerd door het lijnenspel van afhankelijkheden en verbindingen binnen de Nederlandse overheid. De business consultant van KPN Zakelijke Markt vertelt in geuren en kleuren over de essentiële rol die Diginetwerk daarin speelt.

‘Met Gemnet verbinden wij ruim 300 gemeentes, maar ook provincies, waterschappen, rijksoverheden, ZBO’s en organisaties met een publieke taak aan elkaar en aan Diginetwerk. Alle overheden en organisaties met een publieke taak wisselen namelijk allerlei gevoelige gegevens met elkaar uit die je niet via open verbindingen zoals internet wilt laten lopen.

Welke afhankelijkheden en verbindingen er ook zijn; jouw gegevens moeten bij ‘de overheid’ veilig en in goede handen zijn.

Het is een mooie publiek-private samenwerking. Logius voert de regie en leveranciers, zoals KPN met Gemnet, zorgen dat partijen aangesloten zijn. Zo kunnen zij veilig en betrouwbaar bij alle bronnen van aangesloten samenwerkingspartners die zij voor hun werk nodig hebben. Dat is een grote verantwoordelijkheid, die ik serieus neem en die mij trots maakt.’

Fascinerend netwerk van verbindingen

‘Een collega van mij zei het laatst heel treffend: ‘We hebben het over ‘de overheid’, maar de overheid is niet 1. Het is een symbiose van rijksoverheden, provincies, waterschappen, gemeentes en ZBO’s die samen onze samenleving draaiende houden.’ Een gemeente kan geen rijbewijs uitgeven zonder samen te werken en gegevens uit te wisselen met het RDW en de RvIG. Voor de WOZ heeft zij het Kadaster nodig. En ga zo maar door. De afhankelijkheid van elkaar is groot. En Diginetwerk speelt een essentiële rol bij het in goede banen leiden van dit netwerk van afhankelijkheden en informatiestromen. Dat vind ik ontzettend boeiend om te zien.

En dan bedoel ik écht zien, want ik ben nogal visueel ingesteld. In mijn hoofd zie ik die stromen voor me. Sta ik bij de gemeente aan de balie voor mijn rijbewijsverlenging, dan zie ik een lijn van de ambtenaar van burgerzaken naar de RVIG voor een check van mijn legitimatie. Is dit wel echt Richard Woning? En klopt zijn woonplaats? Het lijntje gaat terug: ja, klopt. Dan zie ik een lijn richting de RDW. Hoort deze meneer dit rijbewijs met deze categorieën te hebben? Is het niet geschorst? Fascinerend toch?’

Blind vertrouwen en maximaal gefaciliteerd

‘Van dat complexe lijnenspel moeten burgers niets merken. Welke afhankelijkheden en verbindingen er ook zijn; jouw gegevens moeten bij ‘de overheid’ veilig en in goede handen zijn. Dit soort vitale processen moet soepel, veilig en betrouwbaar verlopen. Daarop moeten burgers en ondernemers blind kunnen vertrouwen.

Hetzelfde geldt trouwens voor ambtenaren. Om burgers het vertrouwen te kunnen geven, moeten zij op hun beurt kunnen vertrouwen op hun geautomatiseerde systemen. Een gemeentemedewerker die een WOZ-aanslag van een woning of bedrijfspand maakt, moet alle benodigde informatie met een muisklik bij elkaar kunnen krijgen. Zonder zich bezig te hoeven houden met wat er allemaal op de achtergrond gebeurt.

Daarom geloof ik dat moderne overheidsinstellingen niet zonder Diginetwerk kunnen. Als burger ben ik via mijn gemeente ook een beetje klant van Gemnet en Diginetwerk. Daarom kan ik zeggen: als mijn vertrouwelijke gegevens uitgewisseld worden via Diginetwerk, dan vertrouw ik erop dat het goed gaat. Ook vanwege de eenduidigheid. Dat maakt het overzichtelijk, betrouwbaar en kostenefficiënt. En veiligheid staat bij Gemnet en Diginetwerk zo hoog in het vaandel dat ik zelf ’s nachts rustig slaap.’

Het gaat snel

‘Dus als ik overheidspartijen iets kan meegeven, dan is het dit: met de razendsnelle digitalisering en daarmee ook de ontwikkeling van bedreigingen, wordt veiligheid bij alles waarop je je aansluit steeds belangrijker. Diginetwerk is een heel veilige oplossing waarop steeds meer informatiestelsels en voorzieningen beschikbaar komen en steeds vaker zelfs uitsluitend via Diginetwerk. De Terugmeldvoorziening 2.0 is daarvan een recent voorbeeld.

Ook KPN levert steeds meer innovatieve diensten via Diginetwerk. Zo zijn we met de VNG in gesprek om onze Stembureau App ook via Diginetwerk beschikbaar te maken zodat gemeentes die via andere koppelnetwerken zijn aangesloten daar ook op kunnen aansluiten. Met die wetenschap zou ik zeggen: sluit aan op Diginetwerk! Als je een Gemnet-aansluiting hebt, ben je trouwens al aangesloten. Check of je eigen lokale netwerk daarop is ingericht en volg de ontwikkelingen, want het gaat snel.’