Main content

De XBRL-standaard wordt beheerd door de non-profitorganisatie XBRL International. Logius is lid van Nederlandse tak van deze organisatie, XBRL Nederland. Ook heeft Logius het Kenniscentrum XBRL opgericht. Vanuit dit kenniscentrum geeft Logius ondersteuning bij de bouw en het gebruik van taxonomieën die onder de Nederlandse Taxonomie (NT) vallen. Deze taxonomieën zijn de 'gegevenswoordenboeken' die  SBR-partijen toepassen binnen hun specifieke branches.

XBRL-kennis delen

Op dit moment ondersteunt het Kenniscentrum XBRL vier overheidspartijen die hun eigen taxonomieën gebruiken:

  • de Belastingdienst
  • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
  • KVK
  • SBR-Wonen

Het kenniscentrum helpt deze partijen onder andere bij het opstellen van een eigen taxonomie of een extensie op een bestaande taxonomie. Ook zorgt het kenniscentrum voor consistentie en samenhang tussen de taxonomieën van verschillende organisaties.

Daarnaast beheert het Kenniscentrum XBRL de Nederlandse Taxonomie Architectuur (NTA). De NTA is te vergelijken met een bouwvoorschrift voor de NT. Zo zorgt het kenniscentrum ervoor dat de NT aan de standaarden en eisen van de NTA voldoet.

Behalve op het onderhouden van taxonomieën en het beheer van de NTA, richt het kenniscentrum zich ook op het delen van XBRL-ontwikkelingen en op experimenten hiermee. Het doel hiervan is dat meer partijen, publiek en privaat, gebruik kunnen maken van de XBRL-kennis die binnen het centrum aanwezig is. Ook neemt het Kenniscentrum XBRL deel aan diverse (SBR-)werkgroepen voor de verdere ontwikkeling van de XBRL-standaard.