Main content

Vanaf 31 december 2021 moeten alle overheidsinstellingen bereikbaar zijn via het Internet Protocol versie 6 (IPv6) voor websites en e-mail. Dat is sinds april 2020 een overheidsbrede afspraak. Voor veel organisaties is dit een kleine actie.

Bekijk wat uw organisatie moet doen

Op de website van Forum Standaardisatie vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw organisatie bereikbaar te maken via IPv6.

  • U weet wat u moet doen.
  • U krijgt praktische tips en handleidingen.
  • U kunt ondersteuning krijgen van IPv6TeamOverheidNL.

Met IPv6 blijft uw organisatie online bereikbaar

Uw organisatie is met IPv6 bereikbaar voor uw gebruikers, nu en in de toekomst. En uw organisatie houdt toegang tot websites die werken met IPv6.

Overheidsinstellingen die niet overgaan naar IPv6 zijn in de toekomst mogelijk niet bereikbaar voor mensen die IPv6 gebruiken. Concreet, zonder IPv6:

  • komen uw bezoekers straks niet meer op uw website
  • komen e-mailberichten dan niet meer aan

IPv6TeamOverheidNL ondersteunt overheidsinstellingen

Het IPv6TeamOverheidNL ondersteunt Nederlandse overheidsinstellingen bij de overgang naar IPv6. Wilt u een gesprek, meer informatie of hulp? Neem dan contact op met IPv6TeamOverheidNL via: ipv6@vng.nl.

IPv6TeamOverheidNL werkt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Forum Standaardisatie, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en VNG-Realisatie.

Overheidsbrede afspraak: alle overheidsinstellingen eind 2021 op IPv6

Er is sinds april 2020 een overheidsbrede afspraak dat overheidsinstellingen vanaf 31 december 2021 bereikbaar moeten zijn via zowel IPv6 als IPv4. Dat geldt voor websites en e-maildomeinen. Dit heeft voormalig staatssecretaris Mona Keijzer in april 2020 geantwoord op Kamervragen over IPv6. IPv6 is sinds 2010 een verplichte standaard volgens de ‘pas toe of leg uit-lijst’ van het Forum Standaardisatie.

IPv6 is nodig voor groei van het internet

Om een verbinding te maken met het internet is een IP-adres nodig. In het huidige Internet adresprotocol versie 4 (IPv4) is de voorraad IP-adressen op, een nieuw IPv4 adres aanvragen kan niet meer. Met IPv6 komt er een groot aantal IP-adressen bij en wordt de schaarste opgelost.

Meer informatie

Meer informatie en handleidingen vindt u bij Forum Standaardisatie.

Gerelateerde dienst(en)