Main content

Wie een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bij Screeningsautoriteit Justis aanvraagt, kan binnenkort kiezen om die VOG digitaal te ontvangen. Het document wordt dan verstuurd naar de MijnOverheid Berichtenbox van de aanvrager. De nieuwe ontvangstmethode wordt stap-voor-stap uitgerold, dat gebeurt van 20 maart tot en met eind mei.

Lang gekoesterde wens

Screeningsautoriteit Justis heeft het project samen met Logius opgezet. De mogelijkheid om VOG’s digitaal te ontvangen is een langlopende wens van werkgevers, organisaties en burgers. Een digitale levering gaat sneller en voorkomt dat de VOG mogelijk bij een verkeerd adres wordt afgeleverd. Het wordt ook makkelijker om de VOG bij de werkgever in te dienen omdat de medewerker het document direct via een e-mail kan doorsturen. Het is dus niet meer nodig om een VOG via de post naar de werkgever te sturen.

De werkwijze

Als een medewerker een VOG bij Screeningsautoriteit Justis aanvraagt, kan die in het proces kiezen voor een papieren of digitale verzending. Als een medewerker de aanvraag via de gemeente doet, kan er helaas niet gekozen worden voor een digitale levering. 

De organisatie waar de medewerker wil gaan werken, spreekt de voorkeur uit voor een digitale of papieren verzending van de VOG. Dit heeft namelijk invloed op hoe zij de VOG controleren op echtheid.

Gerelateerde dienst(en)