Main content

Sinds maandag 30 januari 2023 kunnen mensen alleen inloggen op MijnOverheid met de DigiD app of sms-controle. Inloggen met alleen een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord is niet meer mogelijk. 

Om de persoonlijke gegevens in MijnOverheid nog beter te beschermen moeten gebruikers verplicht inloggen in 2 stappen. Dit betekent dat ze vanaf nu altijd een telefoon of tablet nodig hebben bij het inloggen.

Waarom verplicht inloggen in 2 stappen?

Inloggen in 2 stappen biedt extra beveiliging ten opzichte van inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is nodig omdat er steeds meer persoonlijke gegevens in MijnOverheid staan. Inloggen met de inloggegevens van iemand anders, die bijvoorbeeld via een phishing actie verkregen zijn, is hierdoor een stuk moeilijker. Door inloggen in twee stappen te verplichten kunnen burgers veiliger MijnOverheid gebruiken. 

Mensen geïnformeerd

Het is belangrijk dat iedereen toegang blijft houden tot MijnOverheid. Daarom zijn mensen het afgelopen half jaar geïnformeerd over de verandering. Onder andere via een mededeling op de startpagina van MijnOverheid en het DigiD inlogscherm. Ook is er een speciale informatiepagina ingericht. Mensen kunnen hier terecht voor meer informatie over de verschillende manieren van inloggen en voor handige tips. Bijvoorbeeld over wat ze kunnen doen als ze geen gebruik meer kunnen maken van de DigiD app of sms-controle.

Daarnaast heeft DigiD een persoonlijke brief gestuurd naar iedereen met alleen een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Via deze brief zijn zij erop gewezen dat ze na 30 januari geen gebruik meer kunnen maken van MijnOverheid en de Berichtenbox als ze geen actie ondernemen. In de brief stond ook informatie over de manieren om het inlogniveau te verhogen en is er verwezen naar de verschillende hulpmiddelen en instanties.

MijnOverheid en Logius

Op MijnOverheid hebben burgers overzichtelijk, veilig en gemakkelijk toegang tot de overheid. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is Logius verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling. Daarbij zorgt Logius voor de beschikbaarheid, juiste werking, toegankelijkheid en beveiliging van MijnOverheid.

Gerelateerde dienst(en)