Main content

Elk jaar bereidt Logius zich bij DigiD voor op de periode van de belastingaangifte. Samen met alle betrokkenen maakt Logius verwachtingen over het aantal logins waarop zij zich moeten voorbereiden. De afgelopen jaren waren er geen problemen om in te loggen met DigiD tijdens de periode van de belastingaangifte.

Eerste keer “inloggen in 2 stappen” bij Belastingdienst

Afgelopen woensdag, 1 maart 2023, was de eerste dag dat Nederland belastingaangifte kon doen. Dit jaar was de digitale belastingaangifte voor het eerst alleen mogelijk met twee-factor-authenticatie (ook wel "inloggen in 2 stappen" genoemd). De Belastingdienst ging eind vorig jaar over op twee-factor-authenticatie. Dat betekent dat je alleen kan inloggen met de DigiD app of sms-controle. Daardoor zijn de gegevens nog beter beschermd.

Drie keer zoveel succesvolle inlogpogingen

Gemiddeld waren er afgelopen woensdag maximaal 400.000 succesvolle inlogpogingen met DigiD per uur. Dat is ruim drie keer zoveel als op 1 maart 2022. Tegelijkertijd lag het totaal aantal inlogpogingen nog veel hoger. Dit had te maken met het massale gebruik van de DigiD app.

DigiD kan een flinke hoeveelheid logins aan. Door de onverwacht hoge vraag lukte het helaas tijdelijk niet om alle inlogverzoeken te verwerken. De oorzaak had een technisch karakter en is in de loop van donderdag helemaal opgelost.

Evalueren

Binnenkort evalueert Logius deze situatie. Hierin neemt zij de forse stijging aan inlogverzoeken bij digitaal aangifte doen mee. Dit om ervoor te zorgen dat we volgend jaar nog beter voorbereid zijn.