Main content

10 november 2020

Vanuit Logius is er een verandering in gang gezet op certificaat gebied. Voor machine-to-machine verkeer gaat er gebruik gemaakt worden van Private Root CA - G1 certificaten. Voor Digimelding wordt het webservice verkeer gerekend onder het machine-to-machine verkeer. Het Digimelding Webservice verkeer zal met deze wijziging gesplitst worden van het portaal verkeer en op een ander endpoint worden geplaatst.

Digimelding Portaal

Voor het Digimelding portaal verandert er niets voor gebruikers. De portaal maakt gebruik van de Staat der Nederlanden EV root chain, deze wordt automatisch vertrouwd in browsers.

Digimelding Webservices

Voor de Digimelding Webservice  aansluitingen betekent het dat Logius gebruik gaat maken van een certificaat onder de Private root CA - G1 chain. Deze overgang zal gefaseerd per omgeving uitgevoerd worden:

  • In november zal eerst de Digimelding preproductie omgeving over gaan naar het nieuwe endpoint en het bijbehorende Private Root CA - G1 certificaat. 
  • In december zal er voor de Digimelding productie omgeving een nieuw endpoint gecreëerd worden, waarop dan het nieuwe Private Root CA – G1 certificaat gebruikt gaat worden.

Nieuw endpoint Digimelding preproductie en Digimelding productie omgeving

Digimelding preproductie

Per 19 november zal Digimelding Webservices op de preproductie omgeving over gegaan naar het nieuwe endpoint:

Oud (preproductie omgeving )

Nieuw (preproductie omgeving)

https://preprod.portaal.digimelding.nl/api/koppelvlak

https://preprod.services.digimelding.nl/api/koppelvlak

https://preprod.portaal.digimelding.nl/api/catalogus

https://preprod.services.digimelding.nl/api/catalogus

Digimelding productie

 Per 10 december zal Digimelding Webservices op de productie omgeving over gegaan naar het nieuwe endpoint:

Oud (productie omgeving )

Nieuw (productie omgeving)

https://portaal.digimelding.nl/api/koppelvlak

https://services.digimelding.nl/api/koppelvlak

https://portaal.digimelding.nl/api/catalogus

https://services.digimelding.nl/api/catalogus

Voor IT leveranciers en partijen die gebruik maken van een zelfgebouwde webservice aansluiting is het van belang dat webservice requests na de migratie naar het nieuwe endpoint worden gerouteerd. Het IP adres voor zowel het oude als het nieuwe endpoint blijft hetzelfde.

Digimelding Webservice – nieuwe root chain

De nieuwe Digimelding Webservice endpoints zullen gebruik maken van een nieuw Private Root CA – G1 chain. Op diverse plaatsen zal dit nieuwe certificaat vertrouwd moeten worden en/of de root chain van dit certificaat in truststores moeten worden gezet. Welke plaatsen dit zijn is afhankelijk van uw infrastructuur.

De nieuwe root chain van de certificaten en het publieke deel voor de omgevingen vind u op de volgende links:

Extra aandachtspunt

Mocht u voor uw machine-to-machine verkeer nog gebruik maken van een G3 certificaat dan moet u dit certificaat vervangen voor 31 december 2020. Lees meer hierover.