DigiD

Met DigiD kunnen personen zich identificeren voor uw digitale dienstverlening. DigiD biedt zekerheid over met wie u te maken heeft. Via DigiD krijgt u het burgerservicenummer van de persoon die inlogt. Hiermee kunt u direct nagaan welke informatie u al heeft van deze persoon en kunt u uw diensten op maat aanbieden. 

Hoe werkt DigiD?

 • Met DigiD kunnen burgers online zaken doen met de overheid en organisaties met een publieke taak. DigiD geeft burgers gemakkelijk, betrouwbaar en veilig toegang tot uw digitale dienstverlening. Veel organisaties kiezen dan ook voor DigiD.

  Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al een persoonlijke DigiD,die aan hun burgerservicenummer is gekoppeld. Zij hebben het gemak ervan ontdekt.

  DigiD is alleen beschikbaar voor organisaties die publieke taken uitvoeren. En die in hun administratie gebruik mogen maken van het burgerservicenummer.

  Het ministerie van VWS gebruikt DigiD voor het donorregister: Het is eigenlijk veel klantvriendelijker. Je kan sneller registreren. Er zit ook veel minder uitvoerend werk aan vast. Het bespaart ons echt. Er zijn ook andere voordelen. Dat het dus niet de veertiende pincode is die je allemaal moet onthouden naast al die andere dingen waarvan je al pasjes in je portemonnee hebt zitten. Maar gewoon iets dat je herkent. Waar je gemakkelijk toegang toe hebt. En wat je gemakkelijk kunt gebruiken.

  DigiD werkt eenvoudig. Een burger gaat het internet op en benadert uw digitale loket. Een gebruikersnaam en wachtwoord volstaan om in te loggen. Extra zekerheid over iemands identiteit is mogelijk door burgers te laten inloggen via een sms-code, die zij op hun mobiele telefoon ontvangen. Dat betekent méér zekerheid bij het uitwisselen van privacygevoelige informatie.

  Na het inloggen ontvangt uw organisatie van DigiD het burgerservicenummer van de persoon die van uw digitale diensten gebruik wil maken. U kunt vervolgens in de Gemeentelijke Basisadministratie of in uw eigen administratie alle gegevens over deze persoon ophalen. U weet dan precies met wie u te maken heeft en kunt uw diensten op maat aanbieden.

  Identificatie van de student is voor ons heel erg belangrijk. Want onderwijsinstellingen kunnen natuurlijk niet hebben dat ze een diploma uitgeven aan de verkeerde persoon. De student logt in. Wij krijgen het burgerservicenummer. En we controleren bij de gemeentelijke basisadministratie of inderdaad de gegevens kloppen.

  Logius houdt het systeem veilig en betrouwbaar. Alle verbindingen zijn beveiligd met PKIoverheid-certificaten. Daarnaast controleren onafhankelijke partijen de beveiliging, onder andere via tests en audits.

  DigiD levert uw organisatie voordeel op:

  • Zekerheid over wie u toegang geeft tot uw gegevens.
  • Veilige en betrouwbare online dienstverlening aan uw klanten.
  • Eén inlogcode voor alle overheidsdiensten.
  • Al 9 miljoen personen met een DigiD.
  • Service en support vanuit Logius.
  • Gratis aansluiting en gebruik.

  Zeker weten wie u toegang geeft tot uw digitale diensten. Met DigiD.

Voordelen

 • Veilig en betrouwbaar
 • Ruim 13,5 miljoen Nederlanders gebruiken DigiD
 • Geen kosten voor aanschaf, beheer en ondersteuning

Kosten

Lees hier meer over op de pagina Doorbelasting.